Akelei, den perfekte, men hårde havenomad

 

Går du til de engelske haver om foråret, vil du ofte støde på Aquilegia vulgaris eller Akelei. Vores naboer på øen over Kanalen elsker denne forårsblomster. Dar er heller ikke overraskende, fordi det er smukke haveplanter, der kan selvså og komme op forskellige steder. Akelei kaldes ikke en nomade for ingenting. Plantens vilde form har altid mørkeblå blomster og er stadig sporadisk i vores land og Belgien. I Ardennerne og meget sjældent i Limburg er det stadig muligt at finde en rigtig vild akeleje. I andre dele er ‘vilde’ akelejer undslupne haveplanter.

Såning og omplantning
Akeleje blomstrer kun et år efter såning og er ikke vinterbestandig. Den nemmeste måde er at så dem i en planteskolebakke eller i potter om sommeren. De stærkeste eksemplarer kan så plantes ud i det tidlige efterår. Der er en god chance for, at du blomstrer om foråret. Columbine er ikke kræsen, når det kommer til bunden. Almindelig havejord er godt nok, lidt sandet er fint og er jorden rig på humus, er akelejen straks helt i sit rette element. Akelei er heller ikke særlig krævende i andre henseender. Fordi denne nomad kan selvså, er det klart, hvor den foretrukne placering er. Hvis akelejen har et valg, vil den tage et sted, hvor solen skinner om morgenen, men hvor der er skygge på den varmeste del af dagen. Det anbefales derfor straks at plante planten på et populært sted.

Pleje, blomster og beskæring
Akeleje kan overleve i vores haver, forudsat at jorden er tilstrækkelig permeabel. Jord, der er for våd, er ikke stedet for denne hårde plante at føle sig godt tilpas. Kun i ekstrem tørke skal du tilføje vand. Generelt vil rødderne finde tilstrækkeligt med vand dybere i jorden, når det er nødvendigt. Akelen blomstrer om foråret ikke særlig sprudlende, men planten har en flot, farverig blomst, der klarer sig fremragende i border og giver haven ekstra farve om foråret. Beskæring er ikke nødvendig, medmindre planterne har overtaget haven for overdådigt. Planten er trods alt ikke hårdfør. Men Akelei kan dukke op de mest uventede steder, selv hos naboerne. Hvis der ikke er nogen klar adskillelse, ønsker planten nogle gange at besøge andre steder.

Fakta om Akelei
Akelei kan kombineres med næsten alle andre forårsblomstre. Der er over 100 forskellige typer. Alle slags farver er tilgængelige, men også farvekombinationer og flere former. Du kan også høste dine egne frø. Så skal du ikke fjerne de brugte blomster. Planten danner så frøstilke. Du kan høste disse i juli måned. Også en fin gave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *